Geschreven door : Koen Driessens - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

De jeugd van Alex - 1: De kindertijd van een Galliër

De jeugd van Alex - 1: De kindertijd van een Galliër

De zoon van Astorix

De jonge Gallo-Romein Alex is als een dodecaëder: een enigma. We hebben geen idee waar dat Romeinse twaalfzijdige voorwerp met gaten voor gebruikt werd. Zo ook blijven beweegredenen, loyaliteit, seksuele geaardheid, ja zelfs de eeuwige jeugdigheid van Alex na zevenendertig albums een raadsel voor de lezers van de gelijknamige reeks. Toen in 1948 de jonge Gallische slaaf opdook in het nieuwe stripblad Kuifje en in de puinhopen van de Mesopotamische stad Khorsabad, liet auteur Jacques Martin zijn lezers in het ongewisse over zijn verleden. Dat hij Gallisch is, was wel duidelijk zichtbaar (en begrijpelijk, want makkelijker voor het Frans-Belgische publiek om zich mee te identificeren), maar we komen niets te weten over Alex' formative years, hoe hij werd wie hij is, als onversaagde strijder voor Rechtvaardigheid. Alex' adoptiefvader Honorus Graccus bekent dat hij Alex' vader Astorix (een stamhoofd) verraadde en als slaaf verkocht en dat Alex op een Fenicisch schip belandde, maar het hoe en waarom blijft onduidelijk.

In dat zwarte gat doken Marc Bourgne (Roodbaard, De Piraten van Barataria, Michel Vaillant) en tekenaar Laurent Libessart (Moréa). Goed idee vond de uitgeverij. De spin-off Alex Senator, met Alex op latere leeftijd (ja, hij kán verouderen!), bleek meer succes en erkenning te krijgen dan de reguliere reeks.

De auteurs houden zich keurig aan het voortschrijdend historisch inzicht. In bijvoorbeeld in kapsels (geen vlechten of hangsnorren!), kleding (de Galliërs lijken allemaal een voorkeur te hebben voor gordijnstof), bouw van woningen en nederzettingen verschilt hun aanpak sterk van Martins zeventig jaar oude kijk op de oudheid. Een dossier komt daar nog eens expliciet op terug. De makers eerbiedigen ook het weinige dat Martin in de loop van de reeks loste over Alex' jeugd, over familieleden en afkomst: het was in Het Was in Khorsabad dat we vernamen dat Alex een zus had, zijn grote neef Vanic dook eerder al op in De Gouden Sfinx, waarin stamgenoten Alderic en druïde Ansila zich al outten als stouterds. De aanloop naar het verraad van Graccus en de rivaliteit met Alderic maken grotendeels het verhaal van dit eerste deel van een tweeluik uit, waarin Alex zich ontwikkelt door het (onversaagd of roekeloos?) op te nemen voor de zwakken, door zijn interesse voor zwaardvechten en de politiek. Al op tienjarige leeftijd ziet en ontdekt hij in ware Martin-traditie overal complotten en is hij gefascineerd door al wat Romeins is.

Ondanks de best ingewikkelde thematieken van de collaboratie (Astorix is bevriend met de Romeinen, maar is beducht voor hun veroverzucht) en de volksverhuizingen (Alex' stam, de Aedui of Bourgondiërs, wordt bedreigd door invallende volkeren) is De Jeugd van Alex geen proloog van de gewone reeks te noemen. Vooral omdat de reeks in inhoud en stijl duidelijk gericht is op een jonger publiek. Nogal wat reeksen die een "jeugd van"-prequel krijgen, doen hetzelfde: van Junior Suske en Wiske tot De Jeugdjaren van Nävis. Alsof avonturen van jonge helden alleen voor jonge lezers interessant zijn. De Kleine Robbe bewijst wel anders. Wat Alex betreft, is het resultaat dan ook iets te braaf. Het is bovendien vrij frustrerend dat dit album geen afgerond verhaal is. Wij houden toch ook niet zomaar op met schrijven in het midden van