Geschreven door : Diederik Van De Velde - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

De grote zeeslagen - 8: Midway

De grote zeeslagen - 8: Midway

Luchtig

Jean-Yves Delitte laat alweer een nieuw verhaal te water. Dit keer eentje over de Slag bij Midway, een zeeslag, maar eigenlijk evenzeer een luchtgevecht. Het was namelijk een confrontatie tussen vliegdekschepen.

Japan werd zenuwachtig. Na Pearl Harbor wilden ze doorduwen en de Amerikaanse inspanningen lamleggen voor hun oorlogsmachine de kans kreeg op volle toeren te gaan draaien. De slag in de Koraalzee, die Japan tactisch won, was immers eerder al een strategisch voordeel gebleken voor de geallieerden. Een smet op het Japanse zelfvertrouwen dus. Het eiland Midway, zowat halfweg tussen Tokio en Hawaï was voor beide strijdende partijen dan ook uitermate belangrijk. De Japanners hadden numeriek overwicht en de Amerikanen... de gekraakte Japanse communicatiecode.

De Slag bij Midway was cruciaal voor het verdere verloop van de Tweede Wereldoorlog in The Pacific. En toch kiest Delitte andermaal niet voor het weergeven van stafkaarten en verslagen. Net als bij de vorige delen van De Grote Zeeslagen toont hij verhalen in de marge. Zo vormt hij een verhaal rónd, maar niet óver de zeeslag, geen droge geschiedenisles, maar een reeks sfeerindrukken uit de marge van een zeeslag die in dit geval voor minstens een even groot deel in de lucht werd uitgevochten...

Het tekenwerk voor dit album is niet Delittes werk. Net zoals bij de andere albums waarvoor hij niet het binnenwerk tekende, schilderde hij wel de cover. Overigens moet je flink je best doen om op die cover het afgebeelde schip te zien. Het zit wel erg goed verscholen onder een dicht wolkendek en gitzwarte rook.

De strip zelf is getekend door Giuseppe Baiguera. Midway is zijn eerste naar het Nederlands vertaalde werk. Hij tekende eerder al twee albums uit de collectie La Sagesse des Mythes van Glénat, beide op scenario van Clotilde Bruneau. Hij houdt kennelijk van een stijl die het zich beperkt tot de essentie. Geen overvolle prenten of spielereien. Er staat geen pennentrek te veel in dit album. Het oogt misschien wat statisch, maar de luchtscène op de eerste twee pagina's toont dan weer heel wat leven. Het is vooral doordacht tekenwerk, kundig ingekleurd door Denis Béchu.

Op naar deel 9, over de slag bij dat eiland dat onze noorderburen met een "s" uitspreken ook al staat er duidelijk een "x" in...