Geschreven door : Mads Bruynesteyn - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

De geur van macht - De geschiedenis van huis Capella - Delen 1+2

De geur van macht - De geschiedenis van huis Capella - Delen 1+2

Vermakelijk, maar chaotisch

Bij Dark Dragon Books verschenen onlangs de eerste twee albums van de serie De geur van macht. Dit verhaal, met tekst van Eric Corbeyran en tekeningen van Piotr Kowalski, draait om de familie Capella, die al jaren een succesvol parfumeriebedrijf bestiert. Aan het hoofd van de familie staat Claude, de pater familias en al jaren een vertrouwd gezicht voor inkopers en financiers. Wanneer hij tijdens een vrijpartij met een dame van lichte zeden een hartaanval krijgt, komt de familie bijeen om het te hebben over de toekomst van het bedrijf. Natuurlijk gaat het over Claudes mogelijke opvolging, maar de veranderde industrie noopt ook tot het overwegen van het gebruik van synthetische chemicaliën, die nodig zouden kunnen zijn om tot succesvolle geurformules voor hun parfums te blijven komen. Allerlei belangen spelen hierbij een rol, zowel intern als extern, en deze factoren zorgen voor snode plannetjes, geniepige strategieën en zet bepaalde leden tegen elkaar op.

In het eerste album, De Indonesische val, wordt het bedrijf en de branche geïntroduceerd, en zien we de eerste contouren van een uiteenvallende familiebusiness. In Familiegeheimen, het directe vervolg, volgen we enkele Capella-leden die hun eigen plannen smeden, al dan niet achter de schermen.

Hoewel het verhaal dus intrigeert, is de tekenstijl wat rommelig. De vage contouren van de veelvuldig aanwezige personages zorgen ervoor dat ze lastig te onderscheiden zijn. In close-up zijn het de kapsels, de strakke gezichtslijnen en de conversaties de elementen waaraan je iemand kunt herkennen, maar in groepsgesprekken, zeker van veraf getekend, is er nauwelijks onderscheid. Bovendien zijn de beweegredenen en de bedoelingen van sommige personen niet geheel duidelijk. Mede door het veelvoud aan verbanden en familierelaties, zal je als lezer daardoor geregeld terug moeten bladeren om te zien hoe de vork precies in de steel zit. Vaak is zeker de helft van een vlak gevuld met tekst, iets dat ook afleidt van het visuele.

Het concept van De geur van macht is een boeiende. Behalve dat het interessant is om meer te weten over de parfumindustrie en de totstandkoming van een nieuwe geurlijn, is ook het reilen en zeilen in een groot familiebedrijf pakkend. Helaas vertraagt de verwarrende uitwerking van zowel teksten als illustraties de plot. Gek genoeg is er al een (positief) verschil daarin te zien in deel 2, Familiegeheimen, maar toch is het nog zaak om goed je hoofd erbij te houden. Vermakelijk, maar chaotisch dus.