Geschreven door : Dai Heinen - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

De expeditie - 3: De heilige tranen van Nyabarongo

De expeditie - 3: De heilige tranen van Nyabarongo

Beterschap

De Leeuw van Nubië, Oproer in Niangara en nu dan De Heilige Tranen van Nyabarongo. Aan de titels zal het niet liggen dat we ons De Expeditie nog herinneren.

De Romeinse soldaat Marcus Livius krijgt een geheime opdracht en gaat op zoek naar een verborgen rijk in de binnenlanden van Afrika. Na een minder actievol, maar meer psychologisch deel 2 trekt scenarist Richard Marazano nu weer klassieke Romeinse kaart. Behalve op een gevecht met een heilige leeuw valt de actie wel mee, maar de spanning wordt wel weer professioneel opgebouwd. Wraakzuchtige collega's, een priester die zijn eigen einde voorspelt en op de laatste pagina een schoolvoorbeeld van het begrip hoogmoed komt voor de val, in dit onderhoudende schouwspel staan alle stukken nu op hun juiste plaats en het is wachten welke fraaie climax op ons ligt te wachten. Dit alles wordt verteld in een verhaal dat goed te volgen is, hoewel de vertaling soms wat ongelukkig overkomt.

De vorige keer vonden we de cover niet de beste en tekenaar Marcelo Frusin toonde beterschap, want dit keer vinden we de leeuw en Marcus Livius op de voorkant indrukwekkend in zijn eenvoud. Als er een verkiezing voor cover van het jaar zou komen, zou deze wel eens hoog kunnen eindigen. Comicliefhebbers zullen de naam van Frusin waarschijnlijk wel bekend voorkomen, hij is vooral werkzaam in de Amerikaanse comicscene en heeft onder andere samengewerkt met Tom DeFalco en Brian Azzarello.

Hopelijk duurt het afsluitende deel niet weer drie jaar, want in een tijd waarin zoveel verschijnt als nu loert het gevaar van "uit het oog uit het hart" als iets te lang op zich laat wachten.

De Expeditie is niet de beste Romeinse strip, maar zeker niet de slechtste. De vorige keer noemde we het al "een beetje vreemd maar wel lekker" en dat geldt nog steeds.