Geschreven door : David Steenhuyse - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

De complete Beverpatroelje - 6: De demonen van de nacht

De complete Beverpatroelje - 6: De demonen van de nacht

Serieux

Het Fantoom borduurt verder op de gebeurtenissen in De Trip met de Autobus uit de vorige integrale (uit 2017, die toen nog drie euro goedkoper was) terwijl Dodenland en Duistere Machten... een stevig tweeluik vormen. Een gemeenschappelijk element is dat de Beverpatroelje ver van het thuisfront is. In Het Fantoom zijn de Bevers in hun tot mobilhome omgebouwde bus verder gereisd naar Teheran waar ze van hun gastheer een rondleiding krijgen. Ze mogen zelfs een bezoekje brengen aan de onschatbare voorraad edelstenen van de keizerlijke dynastie die pas werd ontdekt. Dat ontzaglijke fortuin wordt zorgvuldig en met enorm veel veiligheidsvoorzieningen bewaard in een kluis in een uitgehouwen rotswand. Met een vernuftig plan weet "Het Fantoom", de bijnaam van een beruchte gangster die bij de Bevers infiltreerde, de jongens en de bewakers te verschalken om ervandoor te gaan met een gulzige handvol juwelen en een bekende steen als onderpand mocht hij in nood komen. De Bevers zouden de Bevers niet zijn als ze als ratten in de val niet uit die val zouden raken. Maar waar is Het Fantoom gebleven?

Dodenland en Duistere Machten... spelen zich af in het fictieve Afrikaanse, straatarme land Moanda waar Veulens vader, een chemicus en bioloog, werkzaam is om de oorzaken van een vreemde plaag te onderzoeken. Door die plaag is een anders zo vruchtbaar gebied onvruchtbaar geworden. Kudden met koeien komen om en ook de bevolking wordt ziek. Veulens vader nodigt de Bevers uit om zich nuttig te komen maken tijdens hun vakantie. Eenmaal op Afrikaanse bodem gaat het van kwaad naar erger. Wat begint met een val van de kluns Tapir uit het vliegtuig (een belegen slapstickgrap in het œuvre van Jean-Michel Charlier) mondt verder uit in paniek, brandstichting, vermeende tovenarij, hoogverraad, een vliegtuigongeluk, een aanval van krokodillen en meer gevaar. Als vanouds weten de schrandere kinderen zich uit de slag te trekken, maar ze hebben verdomd machtige tegenstanders die er geen bezwaar tegen hebben over lijken te gaan.

Uit het achtergrondddossier leren we dat de de verhalen almaar moeizamer tot stand kwamen. Charlier ging meer voor de tv werken en had het ont-zet-tend druk waardoor verdere scenario's of het vervolg daarop te vaak en te lang uitbleven. Dat bracht MiTacq danig in de probemen en het noopte hem tot het creëren van een nieuwe stripreeks, Stany Derval, voor Pilote, een concurrent van Robbedoes. Daar zullen we in de volgende integrale meer over kunnen lezen.

Het Perzische slot en het Afrikaanse tweeluik zijn oerdegelijke avonturen met jonge helden die zich niet als doetjes laten wegzetten. Wie met slechte bedoelingen de Bevers op zijn pad krijgt, zal vroeg of laat in het zand bijten. Het serieux waarmee Charlier en MiTacq te werk gingen, is een bewijs dat ze hun lezers ook serieus namen en het intellect van dat jonge doelpubliek niet hebben onderschat. Wat een verschil met veel gemakzuchtig vertelde strips van vandaag.