Geschreven door : Peter Rotthier - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

De Aphrodieten - 1: Agatha - 2: Angelique

De Aphrodieten - 1: Agatha - 2: Angelique

Verbloemd en liederlijk

Deze vierdelige stripreeks van Emmanuel Murzeau is een bewerking van het gelijknamige boek van Andréa de Nerciat. De Franse schrijver schreef zijn boeken in de tweede helft van de achttiende eeuw. Deze Libertijn was een tijdsgenoot van de overbekende schrijver Markies de Sade. Andréa's boeken worden in Frankrijk beschouwd als erotische topwerken uit die periode. Hij beschrijft de vleselijke lusten van de mens dan ook op een sublieme wijze en in tegenstelling tot de Sade blijft het bij hem vrij beschaafd als het gaat om het bedrijven van de liefde.

De Aphrodieten zijn een Libertijnse gemeenschap die de vrije liefde prefereren en daarvoor enkele gemeenschapshuizen hebben opgericht. Hier kunnen de leden van de club naar hartenlust afspreken met andere leden om zich over te geven aan hun verlangens. In het eerste deel, dat zich afspeelt in 1792, maken we kennis met Agatha, de dame die de leiding heeft over het huis. Zij ontvangt net De Ridder, die na jaren afwezigheid opnieuw zijn opwachting maakt. Zelf heeft ze hem de geneugten des vlees in het verleden aangeleerd en hun weerzien is dan ook heel hartelijk. Maar daar blijft het niet bij, want er lopen nog andere leden rond en De Ridder doet zijn ronde in de gemeenschap waardoor hij bijna in de problemen komt.

Het tweede deel draait rond markiezin Angelique die met haar minnaar afgesproken heeft in het huis. Zij is echter te vroeg en om de tijd te doden, krijgt ze diverse voorstellen van Agatha die haar wil koppelen aan een van de andere leden van de Aphrodieten. Dat zorgt ook voor heel wat standjes waar je echt rooie oortjes van krijgt.

Murzeau heeft van het omtoveren van dit boek naar een stripversie een klein meesterwerkje gemaakt. Het scenario alleen al refereert naar de tijd waarin het origineel geschreven is en Murzeau heeft er duidelijk voor gekozen om zijn taalgebruik aan te passen aan het boek van de Nerciat. Wie ooit al werken van de Sade heeft gelezen, zal merken dat hier dezelfde hoogdravende taal gebruikt wordt. De daden worden in een verbloemde, maar toch liederlijke taal beschreven en aan het eind ben je verbaasd over de vele omschrijvingen waarmee een mens de liefdesdaad kan omschrijven.

Murzeau weet daarbij ook nog dat scenario op te fleuren met prachtige tekeningen. Ze zuigen je mee in de tijd waarin de verhalen zich afspelen. Daarbij is zijn tekenwerk zeer nauwkeurig en gaat hij nooit in overdrive om de erotiek uit het verhaal uit te vergroten. Zelfs in de tekeningen komt de beeldspraak tot uiting. Toch valt er één iets op: wanneer hij de trots van de man moet tekenen, weet hij dat steeds prominent in beeld te doen, zonder dat het echt storend werkt.

Liefhebbers van erotische strips mét een goed verhaal zijn zeker aan het juiste adres bij De Aphrodieten. Zorg wel voor voldoende verlichting bij het lezen, want de cursieve tekst is vrij klein gedrukt wat het lezen soms bemoeilijkt. Gelukkig is er de afleiding van de tekeningen en zal dat waarschijnlijk als minder storend ervaren worden.