Geschreven door : Gert Meesters - Categorieën : Reviews Focus Knack

Dansen op de vulkaan

Dansen op de vulkaan

WIE KENT FLO, DE KNUFFELMAN?

Zelfs wanneer Floor de Goede, in Dansen op de vulkaan, zijn eigen relatie aan een zijden draadje laat bengelen, blijft zijn stripwerk uiterst aaibaar.

De 32-jarige Floor de Goede was de eerste Nederlandstalige stripauteur die voor zichzelf een flink lectoraat kweekte op het internet. Jarenlang publiceerde hij dagelijks strips over doordeweekse beslommeringen op de site doyouknowflo.nl, gestaag zag hij het gevolg voor zijn kleine observaties in een überschattige stijl toenemen. Elk van die stripjes telde maar drie of vier plaatjes en De Goede leek voor eeuwig voorbestemd voor het kortere werk.

Met Dansen op de vulkaan probeert hij van de 60 meter over te stappen op de marathon. Het boek is een intelligente visuele vertelling over de hindernissen van een langdurige relatie, aan de hand van drie trefzekere episodes, gebaseerd op eigen belevenissen, en een epiloog. De titel verwijst naar de risico’s die in een relatie kunnen opduiken, maar verbindt ook letterlijk twee van de drie grote hoofdstukken. Flo maakt in het ene een toeristische reportage met een bevriend journalist over mediterrane eilanden met een slapende vulkaan en grijpt in een ander een verblijf in New York aan om uitbundig uit te gaan. Tijdens beide reizen is hij gescheiden van zijn vaste vriend Bas, wat zijn relatie op de proef stelt. In het derde grote hoofdstuk worden Flo en Bas allebei verliefd op een jonge vriend des huizes.

De Goede is niet het soort verteller dat je iets nieuws bijbrengt over het leven, maar hij toont het wel heel vloeiend en vol empathie. Subtiel visueel vertellen is zijn sterkste punt. Met open en leesbare tekeningen trekt hij zijn lezers echt het verhaal binnen. De toon van het boek is serieuzer dan de rest van De Goedes werk en de levenshouding van de auteur doet meer realistisch dan hollywoodiaans aan. Toch baadt Dansen op de vulkaan constant in een warme gloed, die veroorzaakt wordt door de lieve lijnvoering, waarin elk personage eruitziet alsof het een knuffel kan gebruiken.

Score : ***--