Geschreven door : Flo Van Dijck - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Dangerous liaisons - Hoe het begon - 2: Liefde en tegengif

Dangerous liaisons - Hoe het begon - 2: Liefde en tegengif

xxxx

Les Liaisons Dangereuses van Pierre Choderlos de Laclos is een klein meesterwerk en wordt terecht tot de hoogtepunten van de Franse literatuur gerekend. Ook wie niet zo'n lezer is en enkel een van de verfilmingen zag, zal begrijpen waarom. Een eersteklas plot, een pakkend thema, heerlijke dialogen, magnifieke personages en een prachtige setting zorgen voor een buitengewone cocktail.

De belevenissen van graaf de Valmont en markiezin de Merteuil die misleiden, besodemieteren en manipuleren tot kunst verheffen, vormen de basis van de strip Dangerous Liaisons - Hoe het Begon. In deze reeks gaan scenarist Stéphane Betbeder en tekenaar Djief op zoek naar de afkomst van de romanpersonages en ontdekken we wat hen maakte tot de arglistige intriganten die we kennen uit de schitterende roman.

In het eerste deel, Hoop en IJdelheid, volgden we Sébastien de Valmont dus lag het voor de hand dat in deel 2, Liefde en Tegengif, de aandacht naar Isabelle de Merteuil zou gaan. In korte episodes zien we hoe zij evolueert van een koppige en franke meid naar een bevallige jonge vrouw die haar emoties controleert en camoufleert en met een charmante glimlach de grofste leugens verkondigt.

Het verhaal wordt, net als de roman, in briefvorm verteld en net als Choderlos de Laclos, vergast Betbeder ons op het beste wat het genre te bieden heeft. Het scenario oogst speels, maar zit verdomd slim in mekaar. Isabelles bekentenis lijkt een biecht, maar dat is het natuurlijk niet. De anekdotes die ze vertelt, zijn niet lukraak gekozen. Daarenboven is elk detail belangrijk want vergis je niet, Isabelle misleidt, verwart, verblindt en houdt de touwtjes de ganse tijd stevig in handen.

Djief wordt al eens met Yslaire vergeleken, maar zoals zo vaak met dat soort tijdverdrijf is het misplaatst en onnodig. Djief is zichzelf en groeit nog steeds. De wereld van Isabelle gaat 'm goed af. Zijn juffers en dames zijn meestal elegant en wulps indien nodig. De inkleuring van Isabelle Merlet in deel 1 gaf zijn personages meer body en uitstraling en de tekeningen meer warmte en gevoel, maar ook nu hij alles alleen doet, blijft er voldoende over om van te snoepen.

Evenwel, als het op genieten aankomt, overtreft niets de taal in Dangerous Liaisons. Betbeder slaagt erin de geest van het oorspronkelijke werk te behouden en zijn stem te doen klinken als was het die van Pierre Choderlos de Laclos. Fraaie verwoordingen, bekoorlijke beeldspraak en gracieuze zinsconstructies zorgen voor een bekoorlijke en geraffineerde tekst die iedereen die van taal houdt, zal aanspreken en blij zal maken. En mogen we van de gelegenheid gebruik maken om de mensen die erin slagen zulke teksten op deze manier te vertalen in de bloemetjes te zetten? In dit geval is dat Erwin Cavens van BOOM! die een haast onmogelijke opdracht tot een schitterend einde bracht. Cavens' taal behoudt de panache, pit, bravoure, souplesse, elegantie en tartufferie van het origineel en dat is bepaald geen sinecure.

Voor de Engelse titel van de reeks, zal een piet pienter bij Glénat ongetwijfeld een bijdehandse verklaring hebben, het blijft potsierlijk en ergerlijk. Maar dat is het enige kleine gebrek van deze reeks. Uitkijken naar deel 3, want dit blijkt dan toch geen tweeluik te zijn.