Geschreven door : Kurt Vander Meeren - Categorieën : Folders - NL

Daedalus presenteert De Pluim-6

Daedalus presenteert De Pluim-6

Beste striplezer,

Van kerst- en nieuwjaarsboodschappen en kroketten heb je intussen ongetwijfeld je buik vol. Wij blikken daarom niet terug op 2022 maar luiden gewoon feestelijk het nieuwe jaar in, zoals je dat van ons gewoon bent: met een heleboel gevederde verhalen.

Er zijn maar weinig vertellers die kunnen tippen aan Pierre Christin, die natuurlijk wereldberoemd is dankzij Ravian. Voor Vrije Vlucht schreef hij Pigalle, 1950, een verhaal over een jongeman die van het platteland verhuist naar Parijs en daar kennismaakt met de liefde, en met de georganiseerde misdaad.

Een van onze goede voornemens voor 2023 is jullie nog beter wegwijs maken in onze planning. Hiernaast zie je dat we een kleurencode hebben toegevoegd aan onze planning. Dan valt het meteen op dat enkele van onze nieuwigheden slotdelen zijn van lopende reeksen. Zo nemen we in de vijftiende bundel van Onthoofde Arenden afscheid van Mahaut en Sigwald van Crozenc, na vijftien bundels van in totaal dertig delen. Wist je trouwens dat de cover telkens ‘huisgemaakt’ is? Een uniek stuk, dus. Ook Surcouf vaart voor het laatst uit, maar in de gedaante van Kapitein Voodoo staat er al een nieuwe zeeschuimer klaar om zijn plaats in te nemen. Voor mij zijn piratenverhalen toch altijd een uitstap naar een buitengewone wereld, en met Kapitein Voodoo nog iets meer, omdat daar nog een bovennatuurlijk kantje aan zit.

Meer toverij, maar dan in een minder ruige setting, vind je terug in Heksenkind, van onze eigenste Stedho, die in 2021 met het sprookjesachtige Oceaankind ons officieuze verjaardagsalbum maakte. Heksenkind was eerst gepland als one-shot, maar het verhaal van de jonge Jan, en zijn strijd tegen de magiedrinker, was zo betoverend dat er nog delen zullen volgen… bij ons, bij Diedeldus!

2023 wordt voor ons ook het jaar waarin ons eerste ‘eigen’ werk in de winkel zal liggen. Als Limburgse uitgeverij zijn we blij dat we daarvoor mogen uitpakken met Bart Proosts Caspar David Friedrich, een kunstzinnig en gevoelig boek over het leven van de Duitse meester van de romantiek. Het is een prachtig eerbetoon geworden, met tegelijk ook een (auto)biografische insteek dat het boek alleen waardevoller maakt.

Ikzelf kijk heel erg uit naar Chez Adolf, dat wat doet denken aan 14-18 en De gebroeders Rubinstein, een klassieker in wording, dus! En wat dan gezegd van Warbirds, waarin legendarische jachtvliegtuigen de revue passeren in een reeks waarvan nu al drie delen zijn aangekondigd. In de ene reeks ontdek je het kleine verhaal van de oorlog, in de lotgevallen van gewone mensen die aan de toog van Chez Adolf hangen, in de andere reeks ontdek je de grote, legendarische verhalen van de strijd in de lucht. Ikzelf kan urenlang werken aan schaalmodellen van die toestellen, of me verdiepen in ooggetuigenverslagen uit die vreselijke tijd, waar we ons zo moeilijk nog een beeld van kunnen vormen, tenzij dan dankzij die verhalen.

Dat noemen ze, geloof ik, een vliegende start van het jaar, maar hoe kan het ook anders met zo’n verzameling gevederde kwaliteit. Ik kijk vol verwachting uit naar jullie reactie op onze nieuwigheden van januari, februari en maart.

Veel leesplezier,

Luk
uitgever

>> Klik hier om deze folder als pdf te raadplegen/downloaden