Geschreven door : Peter D'Herdt - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Cyrano - Cyrano

Cyrano - Cyrano

Het neusje van de zalm

Na Oliver Twist, Ben Hur en Don Quichote, is het in de Classix-reeks nu de beurt aan Cyrano, de dichter-auteur-vechtersbaas met het gigantische reukorgaan (wie hem van dichtbij zag, had het altijd over zijn priemende blik!) en het hart van goud. Ken Broeders haalde zijn neus niet op voor de verstripping van het 19de-eeuwse toneelstuk van Edmond Rostand.

Het verhaal is ongetwijfeld genoegzaam gekend: Cyrano de Bergerac is verliefd op zijn nichtje Roxane, maar is bang om het deksel op de neus te krijgen. Zijn liefde wordt zwaar op de proef gesteld wanneer Roxane valt voor Christian de Neuvilette, zijn erg knappe maar literair veel minder getalenteerde legermakker. Beide mannen besluiten om Roxane bij de neus te nemen: Cyrano schrijft passionele brieven en gedichten in naam van Christian, die zo haar hart volledig verovert. Dat is dan weer niet naar de zin van graaf De Guiche, die heftig van zijn neus maakt en de twee mannen naar het front stuurt.

Het meest opvallende bij een eerste lezing, is het prachtige tekenwerk en het gebalanceerde verteltempo. Het is duidelijk dat Ken Broeders dit album niet tussen de neus en de lippen heeft gemaakt: knappe achtergronden (het begint al mooi met een overgang van de sterrenhemel naar een zicht op het Parijs uit 1640), filmische overgangen en een verhaal dat na een korte voorstelling van de personages als een strakke wervelwind vooruit raast. Maar ook bij verdere lezingen blijven heel wat plaatjes een ware ontdekkingstocht. De "wow" van de eerste indruk, evolueert al snel naar een "ooh", "aha" en "hé!" bij elke nieuwe vondst. In haast elke overzichtstekening zit wel een klein — en meestal grappig — detail en ook in de op het eerste zicht 'gewone' vakjes stopt Broeders enkele knipogen. We hangen er graag enkele aan je neus: enkele personages zijn zó weggelopen uit Tyndall terwijl Michael York een gastoptreden komt verzorgen als d'Artagnan, die andere 17de-eeuwse degenheld. Maar heb je ook die deugniet gezien die de hoed van een heer afpakt? Of de spreeuwenpot die tegen de gevel hangt van de herberg waar Christian en Cyrano hun eigen versie van Romeo en Julia beramen? Een laatste eervolle vermelding gaat naar het dichtwerk. Hoewel het één enkele keer wel wat geforceerd overkomt, is het nooit storend en meestal erg grappig. Vooral wanneer Cyrano rijmend een reactie formuleert op een uitspraak van een ander, is het erg genieten. Met als hoogtepunt Cyrano die langs zijn neus weg een trits beledigingen van zijn reukorgaan citeert.

Kortom, Cyrano piloteert zich moeiteloos naar de eerste plaats in onze voorlopige top-10 van 2007. Dit neusje van de zalm is een waardig vierde deel geworden van de Classix-reeks van Standaard Uitgeverij, die na de valse start bij elk nieuw deel beter uit de verf lijkt te komen. Het is nu aan Tom Bouden om met zijn Reis rond de wereld in 80 dagen weer minstens even goed te doen.