Geschreven door : Diederik Van De Velde - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Burke & Wills: Australië, 1860 - De onmogelijke oversteek

Burke & Wills: Australië, 1860 - De onmogelijke oversteek

Bloedheet maar niet kurkdroog

Je moet uit speciaal hout gesneden zijn om ontdekkingsreiziger te zijn. Hardhout, tropisch bij voorkeur,  dat helpt waarschijnlijk wel. Wat mensen aanzet om ontdekkingsreiziger te worden, kan heel divers zijn: de roep van het avontuur, de honger naar kennis, de roem, aangeboren roekeloosheid, een bevel. Helemaal voorbereid ben je nooit, want iedere ontdekkingstocht is anders. Dat beseft ook oud-militair en politie-inspecteur Robert O'Hara Burke wanneer hij de opdracht krijgt Australië te doorkruisen van zuid naar noord.  Van iedere beslissing die de expeditieleden nemen kan hun leven afhangen, ook die van het soort lastdier dat ze meenemen, onherroepelijk de woestenij in.

De meeste verslagen van expedities hebben de structuur van dagboeknoties en dus zijn de scenaristen die deze trektochten in een strip willen gieten enigszins gebonden. Gelukkig is Nathalie Sergeef (Down Under, Tiago Solan) ervaren genoeg om ook de avonturiers in het zog van Burke een stem te geven. Gelukkig maar, want het is belangrijk om ook daarvan een beeld te schetsen. Niet alleen kruidt het een anders misschien zoutloos vertelsel, maar bovendien helpt het om aan te tonen hoe belangrijk de onderlinge dynamiek tussen de expeditieleden (of het gebrek daaraan) was.

Tekenaar Fabio Pezzi, Sergeefs vaste tekenpartner, heeft als niet onbelangrijke taak om de verscheidenheid aan Australische fauna en  flora te verbeelden. Dat is van belang omdat het de zwaarte van de expeditie blootlegt, voor mens én dier. Nu eens door wouden naar sompige moerassen, dan weer over kurkdroge steengronden. Pezzi kwijt zich goed van die taak en voegt zo zijn eigen toets toe aan dit album. Opvallend is wel hoe graag hij kleine arceringen en inktingen toevoegt. Net een beetje te graag naar onze smaak. Voor het overige gebruikt Pezzi een eerder klassieke kadrering die best wel past bij dit genre van biografische vertelling.

Ware het niet dat een strip een paginabegrenzing heeft, dan was het duo Sergeef-Pezzi nu nog aan het vertellen, want Australië blijft een fascinerende plek waar ook nu nog  steeds wonderen der natuur worden ontdekt.