Geschreven door : David Steenhuyse - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Bruno de bever - 1: Van huis

Bruno de bever - 1: Van huis

Blijvende bravo

Bruno de Bever is het zestiende album dat sinds 2012 bij Plan A Uitgevers is verschenen. Elk album kent een code voor specifieke leesniveaus. De verhalen en de teksten zijn op maat gemaakt van deze jeugdige lezers. Bruno de Bever is geschikt voor lezers vanaf zeven jaar, en eigenlijk is dat meteen de groep van zeven tot zevenenzeventig jaar zoals de leuze van het weekblad Kuifje luidde.

Maarten Gerritsen (tekeningen) en Michiel van de Vijver (scenario en mede-uitgever) voeren een bever met een identiteitscrsisis op. Bruno kan geen dammen bouwen zoals zijn broers en hij houdt niet van takjes om te eten. Op een dag denkt hij dat hij geen bever is, maar een ander dier. Maar welk dier? Dat zoekt hij uit in en buiten het bos. Bij elke ontmoeting met een ander dier (een schaap, een mol, een vergeetachtige eekhoorn, een vogel, een stelende raaf, een vis, een tijger, enzovoort) past hij zich aan de gebruiken van het andere dier aan. Daardoor loopt hij steevast in zijn ongeluk of moet hij besluiten dat het bestaan als bever zo erg nog niet is. Elke ontmoeting wordt verteld op twee platen die als een kortverhaaltje lezen. Alle pagina's samen lezen dan weer als een doorlopend verhaal.

Bruno de Bever kent een grote Disney-aanpak. De strip zou niet misstaan in het weekblad Donald Duck. Ook qua tekenstijl behoort het tot het soort gezellige, knusse dierenstrip waarmee ontzettend veel lezers vertrouwd zijn. Met zichtbaar gemak maken de auteurs er iets moois en prettigs van terwijl ze de eigen kwaliteitsnorm hoog houden.

Nog geen énkel album van Plan A Uitgevers is een tegenvaller... Integendeel, we kunnen dit niet genoeg aanraden. Dit is belangrijk, bovendien iets lovenwaardigs van eigen bodem. Een blijvende bravo voor het initiatief is wat de uitgevers en makers van ons krijgen. We lezen de strips met veel genoegen. Bruno de Bever is allerminst een uitzondering op de regel.