Geschreven door : Peter D'Herdt - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Bravo Brothers - Bravo Brothers

Bravo Brothers - Bravo Brothers

Drie helden in één verhaal

De voorbije jaren haalt men bij Ballon Media af en toe een klassieker vanonder het stof om opnieuw, opgepoetst en al dan niet voorzien van extra pagina’s, uit te geven. Na de facsimile van de vierkante Robbedoes-uitgaven was het nu de beurt aan Bravo Brothers, het legendarische verhaal waarin André Franquin zijn geesteskind Guust samenbracht met zijn adoptiekinderen Robbedoes en Kwabbernoot. Een zo goed als laatste stuiptrekking van Franquins Robbedoes ook, want nadien zou hij enkel nog Hommeles in Rommelgem tekenen, dat trouwens in de oorspronkelijke reeks gebundeld werd met dit verhaal.

De pitch: alsof Guust op zich nog niet voldoende was, komen er op de Robbedoes-redactie drie apen bij. De Bravo Brothers, want zo heten de beesten, zijn voormalige circusartiesten die Guust als het ideale verjaardagscadeau voor Kwabbernoot beschouwde. Na koeien, leeuwen, kastanjes en ander ongedierte is het nu dus aan apen om de werkvloer te hersch-apen in een complete chaos. In tegenstelling echter tot de Guust-albums worden de gags nu in een verhaallijn gegoten waardoor het een sterke screwball touch krijgt toegemeten. En kielhaal ons, overgiet ons met pek en veren, wijt het deemoedig aan onze jeugdige leeftijd of geef ons gewoon gelijk, maar dat is net waarom wij minder van deze Bravo Brothers houden dan van alle Guust Flaters en de meeste Robbedoezen van Franquins hand. Ook de nogal snel afgehaspelde plot (misschien ook typisch voor dat comedy-genre, denk maar aan Bringing Up Baby), maakt voor ons dit verhaal, ondanks de subliem getekende chimps, tot een goede maar niet gewéldige Franquin. Een Alp tussen zijn Himalaya's, maar nog steeds een Alp waar de vele Centrale Massieven, Ardennen, Polders en de occasionele Marianentrog met ontzag mogen naar opkijken.

Waar we dan weer wel wild van zijn, is deze archiefuitgave die behalve een heringekleurde versie door Frédéric Janin ook een commentaardossier bevat waarin de originele platen worden afgewisseld met teksten van José-Luis Bocquet en Serge Honorez. Woorden die niet verhullen dat beide mannen een diepgaande bewondering hebben voor Franquin, maar duiding en context geven bij (sommige details van) het avontuur en zin geven in meer, meer van en over Franquin. Nadat Franquin met Bravo Brothers dus al Guust en Robbedoes had gecombineerd, gooien Bocquet en Honorez er nog een derde 'held' bij: Franquin zelf. Het maakt dit boek tot een prachtige hommage. Een hommage waarvoor de meester zelf hen ongetwijfeld, nadat hij eerst al eens smakelijk gelachen had om het net verschenen Gringos Locos, oprecht dankbaar zou zijn geweest.