Geschreven door : Gert Meesters - Categorieën : Reviews Focus Knack

Blast - 4: En nu maar hopen dat de boeddhisten zich vergissen

Blast - 4: En nu maar hopen dat de boeddhisten zich vergissen

DE LAST VAN DE BLAST

Via moorden en verkrachtingen doordringen tot de kern van ons bestaan? Het kan, maar niet in Blast van Manu Larcenet.

The End. Na 800 bladzijden valt het doek voor Blast, de meest ambitieuze stripserie van Manu Larcenet. Daarin reconstrueert hij het verleden van Polka Mancini, een obese kookboekenschrijver die vrijwillig de rand van de samenleving opzoekt. Omdat hij verdacht wordt van moord, ondervragen twee hardnekkige politierechercheurs hem vier dikke boeken lang. Onderweg raakt Larcenet zijn subtiliteit kwijt. Mancini’s highs of blasts – openbaringen door gulzigheid of emotie – konden niet sprankelend genoeg zijn, zijn lows niet smeriger. Ofwel volgt een lezer dat extreme gejojo en vindt hij Blast emotioneel intens en filosofisch diep, ofwel zet hij de reeks zoals wij weg als overijverig effectbejag.

Het vierluik eindigt nu zoals te verwachten was: een happy end voor het hoofdpersonage was nooit een reële mogelijkheid. Larcenet zoekt opnieuw op wat het ergste is dat de menselijke soort elkaar kan aandoen, en perst dat allemaal in de levensloop van Polka Mancini. Het slotboek doet wel wat minder gekunsteld aan, doordat het verhoor zelf minder plaats krijgt. Een epiloog waarin de rechercheurs zelf ondervraagd worden, geeft Larcenet daarnaast de kans om zijn verhaal in perspectief te plaatsen, zoals dat ook in de tv-serie True Detective met bravoure werd toegepast. De afwisseling van donkergrijze realiteit en zeldzame hevige kleureffecten voor de blasts krijgt dan weer een opfrisbeurt: de betekenis van kleurprenten wordt minder eenduidig.

Toch kan Larcenet nog steeds geen acceptabele draai geven aan enkele heikele scenariokwesties. Het politieverhoor is een pover excuus om Mancini zijn complete verhaal te laten vertellen: ook al komen er geen antwoorden op de vragen, toch laten de rechercheurs hem boekenlang begaan. Het blijft ook ongeloofwaardig hoeveel interesse rechercheurs en later een documentairemaker hebben voor een moordverdachte aan de zelfkant van de maatschappij. Blast was veel indrukwekkender in het gezicht van de lezer ontploft als Larcenet minder geforceerd en extreem te werk was gegaan.

Score : ***--