Met gepaste trots kunnen we aankondigen dat op zaterdag 18 februari van 13u tot 15u zowel Bart Proost als Verhast langskomen om hun nieuwe album Caspar David Friedrich te signeren in DE POORT. Het album zelf verschijnt een dag eerder, op 17 februari.
Bart Proost
Bart Proost (Turnhout, 4 oktober 1977) is een Vlaams striptekenaar en scenarist die vooral gekend is met zijn stripreeks Alexander De Grote.
Bart behaalde zijn master in de Beeldende Kunsten (richting ‘Toegepaste Grafiek’) aan het PHL te Hasselt. Na zijn studies werkte hij tijdelijk als grafisch vormgever in Antwerpen en Overpelt. Sindsdien is hij leerkracht kunstvakken aan de Wico campus Sint-Hubertus te Neerpelt.
In 2001 was hij een van de laureaten van 'De start van een loopbaan', een wedstrijd voor jong Vlaams striptalent, georganiseerd door de Vlaamse regering. In 2006 is hij een van de laureaten van een cartoonwedstrijd over 'Gelijkheid', georganiseerd door het Vlaamse parlement. Tussen 2000 en 2008 werkt Bart ook als illustrator/striptekenaar voor educatieve uitgeverijen (Van In, De Boeck, Die Keure, ...), verenigingen (MS-liga Vlaanderen, ...) en magazines (Raak, Onderox, ZNA, ...).
In 2008 houdt Bart de multimediale tentoonstelling ‘Klank en Beeld’ in Provinciaal Dommelhof te Neerpelt. De expositie toonde allemaal groot, grafisch werk, gebaseerd op enkele van zijn favoriete lyrics / liedjesteksten (o.a. van de Vlaamse rockgroep Gorki). In nasleep van de expo wordt hij door Gorki ingelijfd om achtergrondtekeningen en projecties te maken voor hun Vlaamse theatertournee ‘Voor Rijpere Jeugd’ in 2009-2010.
In 2009 verschijnt bij Brabant Strip een eerste gag-album van Alexander De Grote. Hierin parodieert Bart het bekende historische personage. In dit album werkt Proost rond de bekendste feiten uit het leven van deze legendarische Macedonische veldheer. Het album zelf (Alfa & Omega) kwam uit in 2011. Dit album werd achteraf heruitgegeven door Strips2Go, de uitgeverij die in 2013 ook het tweede humoristische avonturenalbum De sandalen van Hermes (met als scenarist Barcas) uitgaf. In februari 2016 verscheen het derde Alexander-album Het raadsel van de Sfinx. In oktober 2017 kwam bij dezelfde uitgeverij het gagalbum De Kleine Alexander uit, een deels educatief gag-album over de jeugd van de jonge Alexander. In 2019 verscheen het vierde album De vloek van Poseidon. En in 2021 was er dan het vijfde deel De groene jaren, over de tienerjaren van stripheld Alexander De Grote.
In 2015 verscheen bij Saga Uitgaven de one shot Alleen op de wereld. Bart werkte vier jaar aan zijn interpretatie van de klassieke 19e eeuwse roman van Hector Malot.
Eveneens bij Saga Uitgaven werd in mei 2019 Kaspar Hauser uitgegeven, het waargebeurde 19de-eeuwse verhaal van de Duitse vondeling Kaspar Hauser. Dit album is een samenwerking met inkleurder Criva en scenarist Verhast. Dit boek werd ondertussen vertaald in het Duits en uitgegeven in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.
Bart Proost is sinds 2009 de officiële stadstekenaar van zijn woonplaats Lommel.
Verhast
Stijn Verhaeghe (1975) is stripscenarist, vertaler en leerkracht. Hij studeerde Taal- en Letterkunde Nederlands-Duits aan de Universiteit Gent. Stijn schreef het scenario van onder andere de historische stripreeks Jorikus Magnus (Saga Uitgaven) met Criva en Kaspar Hauser: In het oog van de storm (Saga Uitgaven, 2019) met Bart Proost. Voor uitgeverij Saga en uitgeverij Adhemar werkt Stijn ook als vertaler.
Sinds 1998 is Stijn ook leraar. Tegenwoordig geeft hij Nederlands, Duits, Filosofie en Cultuurwetenschappen aan het Sint-Jozef-Klein-Seminarie in Sint-Niklaas. Daarnaast is Stijn ook als muziekproducer en bassist in verschillende multimediale projecten actief.
Stijn Verhaeghe rondt op dit moment zijn Master Wijsbegeerte aan de UGent af en doceert ook het deelvak ‘Wetenschapsfilosofie’ en het vakonderdeel ‘Argumentatieleer’ aan het Universitair Centrum voor Verpleegkunde en Vroedkunde aan het UZ in Gent.
Caspar David Friedrich
Een gevoelig en kunstzinnig boek over het werk en het leven van Caspar David Friedrich
In zijn verstilde natuurbeelden toont Caspar David Friedrich zich een meester. De afgebeelde figuren staan vaak met hun rug naar de waarnemer, wat voor een extra dimensie bij de beleving zorgt. In dit bijzondere boek neemt Bart Proost je mee door een donkere periode in zijn eigen leven, dat hij spiegelt aan het leven van Caspar David Friedrich die, net als Proost, troost en rust vond in natuurbeelden en in de stilte. Want soms is stilstaan gewoon... vooruitgaan.
- 2024 is in heel wat (Duitse) steden het Caspar David Friedrich-jaar omdat de schilder 250 jaar geleden geboren werd
- Een unieke kijk op een van de bekendste schilders van de Romantiek
- Bart Proost is een bekende Limburger, een graag geziene gast op stripbeurzen en met Caspar David Friedrich tekent hij zijn tiende album, zijn meest persoonlijke album
- Voor Daedalus een primeur: het eerste oorspronkelijke boek dat zij uitgeven!
Beknopte bibliografie Bart Proost
- Alexander De Grote (6 albums - 2014-2021)
- Alleen op de wereld (2015)
- Kaspar Hauser (2019)
- Caspar David Friedrich (2023)
Beknopte bibliografie Verhast
- Jorikus Magnus (3 albums - 2011-2022)
- Kaspar Hauser (2019)
- Caspar David Friedrich (2023)
Exclusieve signeersessie op zaterdag 18 februari van 13u tot 15u
Kom langs op zaterdag 18 februari , koop een exemplaar van Caspar David Friedrich en laat het signeren door Bart Proost én Verhast.
Waarom is deze signeersessie exclusief? Er worden drie verschillende versies van het album aangeboden:
- de reguliere hardcover
- de speciale beurseditie (slechts 100 ex!)
- de hardcover en/of de beurseditie met een originele plaat (enkel ter plaatse te koop!)
Ondertussen geniet je nog van een fijne babbel met deze twee joviale auteurs. Iedereen welkom!