Geschreven door : Peter Rotthier - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Bakelandt - Integraal - Deel 4

Bakelandt - Integraal - Deel 4

De tijd gaat snel

Wat vliegt de tijd toch snel. Midden 2019 werd er aangekondigd dat Saga Uitgaven de Vlaamse stripreeks Bakelandt in achttien integralen zal uitgeven. Heel wat liefhebbers van de Vlaamse strip keken hier reikhalzend naar uit. Ondertussen zijn we al toe aan deel 4 en werden de eerste twee delen herdrukt.

Deze vierde integrale bevat de reguliere albums 16 tot 20. De Gouden Harp was het laatste album van scenarist Daniël Jansen. De scenarist overleed aan een hartinfarct zodat Hec Leemans noodgedwongen het verhaal, dat zich deels op zee en deels in Ierland afspeelt, zelf moest afwerken.

In In het Spoor van Brown Bess stond Hec Leemans er alleen voor. Het is het eerste album waarvoor hij zelf het volledige scenario schreef. Onze vrienden komen terug in Vlaanderen en daar blijkt iemand van de afwezigheid van Bakelandt gebruik gemaakt te hebben om de leiding over de bende over te nemen. Verder in het verhaal, dat vooral draait om een lading Brown Bess-geweren, doorkruisen onze helden het Waasland. Met een onverwachte twist aan het eind van het verhaal, zorgt Leemans ervoor dat hij meer mogelijkheden krijgt om de relatie tussen Bakelandt en Raoul de Crèvecœur uit te spitten in het voordeel van de brigand.

In De Prins van Oranje bouwde Leemans zijn verhaal op rond de Nederlanden. Bakelandt en zijn vrienden komen terecht bij de orangisten, die hun prins opnieuw willen aanstellen als vorst. Er blijkt echter een verrader in het gezelschap te zitten waardoor een groot deel van de samenzweerders opgepakt kunnen worden door de Fransen.

In het tweeluik In de Naam van de Keizer en De Verloren Strijd komt de Brabantse brigand Charlepoeng weer opdraven. Hij wil Leuven veroveren en denkt hiervoor steun te krijgen van de Oostenrijkers. Bakelandt en zijn vrienden zijn na hun avontuur met de prins van Oranje blijven hangen in het schuiloord van Rollier en rollen zo mee in het verhaal.

Hec Leemans wist alvast net als Jansens interessante en spannende scenario's te schrijven rond Ludovicus Bakelandt. Inhoudelijk bleef hij geschiedenis met een scheut fictie mengen en in zijn tekeningen voerde hij geregeld collega's op. De doorsnee lezer heeft daar waarschijnlijk geen enkele boodschap aan, maar de echte stripfanaten en de "slachtoffers" kunnen zulke ingevingen wel appreciëren. Vooral voor die laatsten betekent het dat hun collega-tekenaar hen waardeerde.

Met dit brugje komen we bij het dossier dat aan deze vierde integrale is toegevoegd. Bij het lezen daarvan vroegen wij ons af hoeveel striplezers van populaire reeksen daadwerkelijk weten wie de strips maakt of heeft gemaakt. Zelf stonden we als jongeling nooit stil wie de tekenaar en/of scenarist van een strip was. Je kende de namen van al je striphelden, maar wie verantwoordelijk was voor een bepaalde serie was niet echt belangrijk. Vraag maar eens aan de lezers van F.C. De Kampioenen wie de verantwoordelijke auteurs zijn. We zijn er zeker van dat heel wat mensen het antwoord schuldig zullen blijven, ook al hebben ze heel regelmatig een van de albums in handen. En hoevelen zouden beseffen dat Hec Leemans ook de auteur was van de realistische reeks Bakelandt... of van de komische reeks Circus Maximus? Een groot deel van het dossier gaat over deze gagstrip die in diverse stripbladen verscheen doorheen de laatste dertig jaar van de vorige eeuw. Oudere lezers zullen zich Circus Maximus misschien nog wel herinneren, maar voor veel anderen zal deze info nieuw zijn. Het moet gezegd dat hier een degelijk hoofdstukje stripgeschiedenis bovengehaald wordt en er heel veel moeite is geleverd om alles over Circus Maximus uit te spitten.

Net zoals in de vorige delen krijgen we ook nog een beetje geschiedenis mee uit de tijd van de Franse bezetting. Deze keer wordt vooral de legerdienst belicht en hoe je er aan kon ontsnappen of wat er gebeurde als je deserteerde. Daarnaast krijgen we voor elk verhaal als vanouds een goed uitgewerkte duiding, die het avontuur dat je zal lezen ook geschiedkundig in de juiste context presenteert. Leemans zette immers de traditie verder om bepaalde geschiedkundige feiten geregeld via Bakelandt over te brengen.