Geschreven door : Dai Heinen - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Asterix en Obelix - 38: De dochter van de veldheer

Asterix en Obelix - 38: De dochter van de veldheer

De jeugd doet zijn intrede

Lezers wiens regelmatige zomerbestemming Frankrijk is, zullen de naam van de regio Auvergne en diens hoofdstad Clermont-Ferrand herkennen. Een van de bekendste inwoners uit deze regio is de Gallische koning anex veldheer Vercingetorix. Hij verloor de veldslag tegen de Romeinen bij Alessia in de jaren 52-53 voor Christus. De naam Vercingetorix passeerde al eens eerder de revue in oudere Asterix-albums. Vooral de scène waarin hij zijn wapens op de voeten van Julius Caesar deponeert, is ons bijgebleven.

In het nieuwe Asterix-avontuur, De Dochter van de Veldheer, heeft scenarist Jean-Yves Ferri gekozen voor een originele insteek, namelijk het opvoeren van de fictieve puberende dochter van Vercingetorix, Adrenaline. Na de overgave van haar vader leefde zij ondergedoken in Lutetia (het huidige Parijs) en haar beschermers willen het verzet verder organiseren onder haar leiding. Ze zijn van plan uit te wijken naar de overkant van het Kanaal. Op de vlucht voor de Romeinse spionnen en soldaten benaderen ze het bekendste stamhoofd van het Gallische stripland, Heroïx en diens dorpsbewoners Asterix en Obelix. Zij krijgen als opdracht Adrenaline te beschermen, maar deze dame heeft duidelijk een eigen wil en laat zich niet vertellen wat ze moet doen. Ouders van puberende kinderen zullen haar opstandige gedrag zeker herkennen. Een eigen kledingstijl, vrienden, hangplaats en zelfs weglopen, alles passeert de revue.

Nadat het vorige album zich buiten de dorpsgrenzen afspeelde, is de traditie dat het volgende Asterix-album zich weer in en rond het Gallische dorp afspeelt. Het voordeel daarvan is dat bekende dorpsbewoners een grotere rol krijgen en juist dat is de kracht van deze reeks. Een nadeel is dat de afwisseling en dus mogelijkheden voor de schrijver wat beperkt zijn.

Asterix en Obelix delen voor het eerst de hoofdrol met een minderjarig meisje. Traditionele Gallische gewoontes worden ter discussie gesteld. Tot schrik van Obelix behoort de consumptie van everzwijnen hier ook bij. De bekende piraten zijn ook nu weer van de partij en ze hebben nog nooit zoveel betekend als deze keer. Je wist als ervaren striplezer al wel dat zij een parodie zijn op de bekende strippiraat Roodbaard. Van hem verschijnt in 2020 ook een nieuw album.

Verwacht geen baanbrekend avontuur, Asterix is een ijzersterk merk dat bekend staat om de gouden formule. Daar zal zeker niet aan gesleuteld worden. Degelijkheid troef en jong en oud zal ook nu weer plezier beleven aan dit nieuwste avontuur. Wereldwijd zijn er al meer dan 380 miljoen album verkocht van onze Gallische helden. Dat zegt genoeg.

Tekenaar Didier Conrad heeft de tekenstijl van Albert Uderzo steeds beter in de vingers. Wel vinden we zijn achtergronden minder uitgebreid dan die van Asterix-schepper Uderzo.

De volgende keer wordt het dus weer een avontuur op buitenlandse bodem en die vinden we toch net iets leuker dan de plaatselijke gebeurtenissen. Bij de Goten, Romeinen, Egyptenaren, Britten, Noormannen, Spanjaarden, Helvetiërs, Corsicanen, Belgen, Indiërs, Picten, Italianen en zelfs Amerikanen zijn ze al geweest. Zou het de volgende keer dan toch Asterix en de Batavieren worden?

By the way
, Vercingetorix heeft na zijn overgave nog enkele jaren in een Romeinse cel doorgebracht voordat hij werd terechtgesteld. Lezers die hier meer over willen weten, verwijzen we onder andere door naar de boeiende reeks Vae Victis! van Jean-Yves Mitton en Simon Rocca. Deze is wel minder geschikt voor jonge lezers.