Geschreven door : Seppe Cools - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Assassin's Creed - Origins - 1 - 2

Assassin's Creed - Origins - 1 - 2

Bloed, zweet en schaduw

Het Assassin's Creed-universum is hotter dan ooit. De videogamereeks over de Assassijnen brengt ons van Afrika tot in Amerika, vanop de Caraïben tot in de woestijn. Rond deze tijd verschijnt zowel het nieuwste spel als het nieuwe striptweeluik. Assassin's Creed Oddysey brengt ons naar het oude Griekenland, maar de strip die we bespreken gaat over een paar eeuwen nadien en een paar kilometer oostwaarts, richting het oude Egypte en Rome van Cleopatra, Julius Caesar, Octavianus en Brutus. Assassin's Creed Origins is een verhaal, gebaseerd op het gelijknamige videospel dat eind oktober 2017 verscheen.

Cleopatra heerst samen met haar zoon Caesarion over Egypte. Tegelijk probeert Octavianus, later ook bekend als keizer Augustus, dit gebied te veroveren. We zitten dus in het jaar 30 voor Christus, in de laatste jaren van het Ptolemeïsche Rijk. Het verhaal start eigenlijk zo goed als bij het einde waar een mysterieuze vrouw voor Cleopatra staat. Ze lijken elkaar te kennen, dus worden we ineens teruggeflitst naar veertien jaar eerder, waar sluipmoordenares Aya in Rome rondloopt. De jonge vrouw week op relatief jonge leeftijd uit van Egypte naar Rome. Al snel stond ze aan de zijde van Brutus, die haar de opdracht gaf een einde te maken aan Julius Caesars waanzin. Even later werd de Romeinze keizer ook vermoord, maar dat was eerder spectaculair en niet de manier waarop een sluipmoordenaar te werk gaat. Aanhanger en trouwe vriend Marcus Antonius gaat meteen op zoek naar de keizerkiller om hem zo hard mogelijk te straffen. Brutus krijgt meteen de stempel van hoofdverdachte, maar het is Aya die opgesloten wordt. Ze hoopt gered te worden door haar kompaan, maar ze merkt al snel dat ze het vooral zelf zal moeten doen...

Spannend is het album vast en zeker, maar dat zijn we al gewoon van deze verstripte videogames. Ook grafisch zit het Assassin's Creed-tweeluik prima in elkaar. Als je kijkt naar de nijlpaardscène (album 2, pagina 14), zie je dat er heel wat talent schuilt in de tekenaar. Daarnaast is de aandacht voor de paginasetting ook een sterkte van deze strips. Toch zou het album kwalitatief nog sterker uit de hoek komen als de inkleuring op het niveau zou zijn van bijvoorbeeld de Star Wars-albums. Die bevatten altijd een erg breed kleurenpalet met oog voor schakeringen, schaduwen enzovoort. Al bij al is Assassin's Creed Origins een knappe tweeklapper die zowel de fans als de leken kunnen appreciëren, want deze historische periode fascineert ons erg.