Geschreven door : Diederik Van De Velde - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Ambulance 13 - Integraal - 4: Deel 4

Ambulance 13 - Integraal - 4: Deel 4

Ademruimte

Nog even, nog heel even volgen we de belevenissen van loopgravenchirurg Bouteloup. De oorlog mag stilaan gaan eindigen, vindt de dokter zelf. Genadeloos rukte het conflict nagenoeg iedereen weg om wie de dokter gaf. Cynischer dan ooit probeert Bouteloup te rouwen in het burgerleven, maar bij monde van kolonel D'Avrainville roept de oorlog hem toch weer tot zich. Hij zal terugkeren naar de oorlog die hij zo goed kent. En toch ook weer niet, want het zijn niet langer de loopgraven die het uiterste van hem zullen vragen.

Patrice Ordas, sinds deel 5 de enige scenarist van de reeks die hij oorspronkelijk met Patrick Cothias opstartte, verplaatst het actieterrein van dokter Bouteloup van de loopgraven naar Bulgaarse berglandschappen. Dat blijkt op alle vlakken een goede zet. De dokter kan zo niet wegdriften in de routine van de vertrouwde loopgraven en met hem blijft ook de lezer alert. Geen tijd voor gewenning of herkenning, maar een voordurende verandering van omgeving, die de reeks trouwens ook grafisch fris houdt.

Voor het eerst sinds het begin van de reeks mag inkleurder Sébastien Bouet voor het inkleuren van Alain Mouniers vertrouwde tekenwerk eens regelmatig naar grasgroene tinten grijpen. Zowel de reeks als de personages krijgen er wat zuurstof door, ook al blijft het natuurlijk een even dodelijke oorlog waarbij het nog steeds gevaarlijk is te lang uit dekking te blijven. De verhuis van setting geeft Ordas en Mounier de kans om een knap narratief trucje te bedenken en uit te beelden: het rouwproces van dokter Bouteloup. Gedurende de hele Bulgaarse missie, maar steeds minder frequent, is Bouteloups vriendin als een soort herinnering aanwezig. Op de terugweg — in deel 8, deel 2 van deze bundel — is deze constante mijmering verdwenen.

In deel 8 verandert de setting opnieuw. Kapitein Bouteloup en zijn sectie ambulanciers zijn per boot op de terugweg van hun missie. Bouteloup is haastig om zich aan de scheepskapitein voor te stellen als een officier op non-actief, maar krijgt er met allerlei militair hiërarchische strubbelingen te maken.

Ambulance 13, deze saga van Saga Uitgaven, kent in het volgende deel haar slot. En zo zal een jaar na het einde van de honderd jaar 14-18-herdenkingen een einde komen aan een van de betere stripreeksen over dit onderwerp.