Geschreven door : Koen Driessens - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Amazonia - 5

Amazonia - 5

Roxy nazi

"Amazona's / Getting closer / Soon you'll see / Journey's over / We almost there!" besloot Bryan Ferry in Amazona, zevenenveertig (!) jaar geleden. Vier jaar geleden besloten we onze recensie van Amazonia deel 1 met de bekentenis niet meteen warm te lopen voor deze reeks. Als onvoorwaardelijke fan van Leo en Rodolphe was dat een hele toegeving, maar het is een feit dat het er niet beter op geworden is en dat de opeenvolgende reeksen Kenya, Namibia en Amazonia ons minder hebben kunnen beroeren dan de andere sf-reeksen of zelfs Trent.

Ligt dat aan tekenaar Bertrand Marchal, die in de loop van het traject aansloot? Niet echt, want de brave man kwijt zich behoorlijk van zijn taak. Zijn stijl is wat minder gepolijst, maar zeker niet onaantrekkelijk. Ligt het aan hoofdpersonage Kathy? Toch ook geen onaantrekkelijke heldin: ondernemend, onafhankelijk... Iets minder onfeilbaar dan Aldebaran-heldin Kim of mountie Trent, want je ziet haar zelden falen of twijfelen, zeker niet aan zichzelf, maar ook geen afknapper. Allicht ligt het aan de verhalen zelf: een wat ongewone mengelmoes van mysteries, aliens en nostalgie. Gelukkig waren er nog gemene nazi's, net als Roxy Music "stranded" met hun duikboot vol goud in een Amazone-arm.

Amazonia was als verhaal zo mager en zo uitgerekt als het vreemde wezen zelf waar de reeks mee begon en eindigt. Vandaar dat er de speurtocht van de Britse alienjagers in verweven zat, een subplot die uiteindelijk ook niks met het Amazone-verhaal te maken heeft. Hoe de stoute nazi's uiteindelijk in het zand bijten, is nog de leukste ontwikkeling in de plot. Maar dát ze dat zouden doen, was natuurlijk zo zeker als dat piranha's scherpe tanden hebben.

Maar niet getreurd: volgende keer beter? "You see, every cloud / Has a silver lining / And sometimes paradise / Around your corner lies", zo weet Bryan.