Geschreven door : David Steenhuyse - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Aloma - 1: De schat van de Onversaagde

Aloma - 1: De schat van de Onversaagde

Piefpoefpafmomentjes

Aloma woont in Barcelona waar ze voor haar oom Cyrus, een antiquair, kunstwerken restaureert. In resten van een oud galjoen, De Onversaagde, vermoeden gangsters dat er een deel van een schat zit verborgen. Dat brengt Aloma en Cyrus meteen in gevaar wanneer we dit album beginnen te lezen. Privédetective Gerald komt erbij om de schat te zoeken, maar die man verdenkt Aloma ervan verdachte zaakjes te doen. Het spoor leidt naar Panama waar Aloma toevallig een onbekende Vermeer gaat verkopen. Gerald en Aloma raken verzeild in nog meer problemen, maar Aloma heeft zelf iets uit te leggen.

Aloma is het nieuwste album van de Spaanse auteur Alfonso Font (Taxi, Gevangene van de Sterren, Héloïse van Montfort) van wie Prestige de laatste jaren wel meer albums uitgeeft. Algemeen gesteld zijn de al dan niet gebundelde heruitgaven van ouder werk stukken beter dan de nieuwe verhalen zoals het in 2017 verschenen Bloem van de Nieuwe Wereld (op scenario van Enrique Sánchez Abulí) en deze Aloma. Ten eerste gaan Fonts tekeningen erop achteruit. Zijn toch al losse realisme met pulptrekjes verliest in de inktfase aan kwaliteit. Font — toch ook al een zeventiger — lijkt niet altijd de juiste potloodlijnen te kiezen om ze in inkt te zetten waardoor vooral Aloma's ogen vaak verkeerd geplaatst zijn. Het voorsmaakje op deel 2 achterin dit eerste album biedt alvast beterschap.

Het schattenjachtverhaal had bovendien spannender en avontuurlijker gekund met wat meer actie in plaats van de wereldverbeterende monologen van Aloma om zichzelf en haar praktijken goed te praten. Haar uitleg houdt wel steek, hoor, maar je kunt je evengoed de bedenking maken dat ze aan het zeuren is en dat biedt geen uitzicht op prettig leesbare praatscènes. Gelukkig zijn er als afwisseling wat piefpoefpafmomentjes om deze nood te lenigen.