Geschreven door : David Steenhuyse - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Alice Matheson - 1: Dag Z

Alice Matheson - 1: Dag Z

Sociopaat met een missie

Alice Matheson is een nieuwe conceptreeks bij Daedalus die is bedacht door Jean-Luc Istin. De (eerste) cyclus zal zes delen tellen met per album een andere tekenaar. In het Frans zijn de eerste vijf delen al uit. Vanaf deel 4 riep Istin de hulp in van Stéphane Betbeder (Bunker, Deep, Orakel) als co-scenarist. Daedalus brengt de albums kort na elkaar uit in softcover.

Alice Matheson is een seriemoordenares die als verpleegster werkt en zo makkelijker slachtoffers kan maken onder patiënten die toch al terminaal zijn. Je ziet haar genieten terwijl ze een dodelijke injectie toedient en aan zichzelf (en dus ook aan ons, dat is handig) uitlegt dat ze een monster is dat zich voedt met de ziel van haar slachtoffers, een vampier die zich laaft met het bloed. Dat moet je heus niet letterlijk opvatten, ze is gewoon een sociopaat die zich een missie oplegde. Maar ze krijgt het deksel op de neus, want haar recentste slachtoffer staat weer op, heeft niets menselijks meer en valt Alice aan. De eerste zombie in het Londense ziekenhuis is een feit. Er duiken er nog meer op...

Net zoals in Walking Dead start deze nieuwste reeks in het populaire zombiegenre in een ziekenhuis, maar in tegenstelling tot die immense succesreeks blijft het verhaal zich grotendeels afspelen in de kamers, het lijkenhuis en de operatiekamers van een ziekenhuis. We leren Alice kennen als een ijskoude en berekende sociopaat en dat staat een zeker inlevingsvermogen in de weg. Het zal ons benieuwen hoe dit verdergaat.

Alice Matheson is de eerste volwaardige strip van Philippe Vandaële en hij brengt het er heel goed vanaf. De stemmige inkleuring van Jean Bastide (tegenwoordig de tekenaar van Bollie & Billie) en het weliswaar nog aarzelende scenario van Jean-Luc Istin helpen de serie op de rails te zetten.

Daedalus flatteert Vandaëles coverillustratie met een vernislaagje op het hoofdpersonage zodat ze nog beter opvalt tussen de zombies. Helaas laat de eindredactie van de vertaling te wensen over.