Geschreven door : Dai Heinen - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Alfa - 14: Domino's

Alfa - 14: Domino's

De comeback van de mannelijke Carrie Mathison

Jarenlang was Alfa een topper in het stripsegment van spionagethrillers. De scenario's van Mythic waren goed te volgen en bestonden bijna altijd uit afgeronde tweeluiken. Vanaf deel 11 ging Iouri Jigounov alleen verder als tekenaar en scenarist. Zijn album Fucking Patriot was qua tekenstijl bijna perfect realistisch en het verhaal was goed neergezet. Toen kwam echter de stoel van Xlll-tekenaar vrij en commercieel gezien was het een stuk vooruit. Christian Lamquet werd de nieuwe tekenaar van Alfa en Jigounov bleef aan als scenarist. In een periode van zes jaar verschenen slechts twee albums en vooral grafisch gezien, leverde Lamquet geen topprestatie. De sterke verhaallijn werd ook steeds minder en het laatste album, Het Syndroom van Maracamba, vonden we het minste van alle Alfa-delen. Toen ook nog het nieuws kwam dat Jigounov helemaal ging stoppen met Alfa en Lamquet de tekenpen neerlegde, was het wachten op een eventuele opvolger. De namen van Alain Queireix en Emmanuel Herzet, de auteurs van Alfa - Eerste Wapenfeiten, werden al snel genoemd en uiteindelijk promoveerden zij van deze prequelspin-off naar de hoofdreeks. Voor het kopen van dit nieuwe album waren we weinig optimistisch, want de jongste verhaallijnen van Alfa vonden we nodeloos ingewikkeld.

Nu we Domino's uit hebben, zijn we zo eerlijk om onze mening te herzien. Hoewel het verhaal bol staat van de locatiewisselingen en dialogen met verschillende personen is het toch een goed te volgen verhaal geworden. Herzet houdt opruiming onder de diverse personages zonder dat we de draad kwijtraken. Alfa heeft weer een toekomst en hopelijk keert hij terug op zijn oude niveau.

Ergens doet het ons denken aan alle CIA-intriges in de HBO-serie Homeland over voormalig geheim agent Carrie Mathison.

Met het volgende album, Roadies, begint een nieuw seizoen van Alfa en we kijken er gelukkig weer naar uit. Hopelijk maakt tekenaar Alain Queireix dan minder gebruik van Photoshop, een ontwikkeling waar helaas steeds meer tekenaars gebruik van maken. Tweede aandachtspunt voor hem is het maken van een betere cover. Dit is met afstand de lelijkste Alfa-cover tot nu toe.