Geschreven door : Dai Heinen - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Alfa - 13 : Het syndroom van Maracamba

Alfa - 13 : Het syndroom van Maracamba

De teleurstelling van Maracamba

Toen tekenaar Ioeri Jigounov en wijlen scenarist Pascal Renard in 1996 de reeks Alfa startten met het album De overdracht konden zij niet vermoeden dat het een populaire, maar ook moeizame reeks zou worden. Na het derde album benam Renard zich van het leven en nam Mythic de schrijverspen over. De ouwe rot in het vak publiceert niet zoveel meer, maar met Alfa bewees hij zijn beroep te verstaan. Mede dankzij de zeer gedetailleerde tekeningen won Alfa elk jaar aan populariteit. Na deel 9 raakten Mythic en Jigounov het oneens over de toekomst van de reeks en zette de tekenaar de reeks in zijn entje voort. Deel 10, Leugens, was een dossieralbum en bleek een voorbode te zijn voor een zeer uitgekiend plot dat met de juiste benadering genoeg stof voor wellicht een dozijn albums zou kunnen opleveren. In 2009 verscheen deel 11, Fucking patriot, en hier was Jigounov grafisch op zijn hoogtepunt. Ondanks het wat ingewikkeld verhaal, was het een ijzersterk album. Alfa had de toekomst voor zich op het gebied van spionagethrillers.

Door het tekenpensioen van Willam Vance kwam de reeks Xlll vrij en Jigounov was een logische keuze om deze commerciële topper voort te zetten. Zijn uitmuntend realistische stijl paste perfect bij een reeks als Xlll en voor Alfa zou hij wel nog het scenario verzorgen. Pas in 2013 kwam het vervolg, Een Bewogen Reis. De tekeningen van Chris Lamquet waren niet slecht, maar konden zich niet meten met die van zijn voorganger. Qua verhaal begon het duidelijk te worden welke kant Jigounov op wou gaan, net wetende dat de titel achteraf een andere wending zou krijgen.

Het langverwachte vervolg werd meerdere keren aangekondigd en weer uitgesteld en onduidelijk was of en wanneer Alfa weer zou worden opgepikt. Alfa verdween langzaam uit ons geheugen en de interesse nam af door het te lange wachten. Een klassieke fout wanneer je een commerciële strip wil blijven vervolgen. Los van de oorzaken vinden we het een gemiste kans, want Alfa had zoveel potentieel en had met de juiste keuzes misschien een van de best verkochte strips van het moment kunnen worden.

Vijf jaar na het laatste album verschijnt dan eindelijk het vervolg, Het syndroom van Maracamba. Jigounovs verhaal gaat verder op de ingeslagen weg, maar het wordt er niet beter op: te veel locatiewisselingen en onduidelijkheden in het scenario. Inmiddels is ook bekend dat het vervolg van Alfa niet meer uit zijn pen zal komen. Scenarist Emmanuel Herzet van de spin-off Alfa - Eerste wapenfeiten neemt het van hem over. Of we dat zonde vinden zal de tijd uitwijzen. Wat we niet erg vinden, is het afscheid van Lamquet als tekenaar van Alfa. Zijn werk is beduidend minder dan Jigounov. Beide heren werken duidelijk met de computer, maar in Lamquets geval oogt het nog klinischer. Alain Quereix, de tekenaar van voornoemde spin-off, is zijn vervanger voor het volgende album dat de cyclus zal afsluiten.

Nee, hoe goed we Alfa ooit vonden, de huidige weg is niet de onze en dat vinden we erg jammer. Deze reeks had ooit zoveel potentieel!