Geschreven door : Kurt Vander Meeren - Categorieën : Signeersessie

Aimée de Jongh signeert in De Poort

Aimée de Jongh signeert in De Poort

Met gepaste trots kunnen we aankondigen dat op zaterdag 2 juli Aimée de Jongh langskomt om haar nieuwste album Zestig lentes te signeren in DE POORT.

Aimée de Jongh

Aimée de Jongh werd geboren in Rotterdam op 20 oktober 1988. Ze studeerde aan de Willem de Kooning Academy in Rotterdam en volgde de richting animatie aan het KASK in Gent. In Parijs studeerde ze aan de Gobelins l'école de l'image.

Op 22 jarige leeftijd startte haar stripcarrière met de reeks Snippers voor de Nederlandse krant Metro. Toen ze 25 was, publiceerde ze haar eerste graphic novel De terugkeer van de wespendief, waarmee ze de Prix Saint-Michel won. De vertaalde editie verscheen in meerdere landen en werd bewerkt tot een live-action film voor televisie.

De internationale doorbraak kwam er met Bloesems in de herfst, een verhaal over bejaardenliefde dat geschreven werd door de Belgische scenarist Zidrou. Daarna volgde nog TAXI!, een stripalbum over vier intrigerende taxiritten die ze maakte. 

De meest bekende graphic novel is Dagen van zand over de zogenaamde Dust Bowl, over de extreme droogte in de Verenigde Staten in de jaren '30 en de ermee gepaard gaande eindeloze zandstormen. Het werd een bestseller in zowel Vlaanderen/Nederland als Frankrijk. Dit album werd genomineerd voor een Eisner Award. Recent verscheen nog Bestemming: Canada. met korte strips van diverse Nederlandse stripmakers in opdracht van de Nederlandse consul in Canada. De opdracht voor Aimée de Jongh was om een team met klinkende namen rond zich te verzamelen om biografieën van tien immigranten in Canada in beeld te brengen. 

Op 22 juni verschijnt Zestig lentes (scenario Ingrid Chabbert) in de roemrijke collectie Vrije Vlucht van Dupuis. Het dit album bewijzen beide auteurs dat op liefde én seksualiteit geen leeftijdsgrens staat.

In april 2022 werd haar werk bekroond met de Nederlandse Stripschapprijs voor het hele oeuvre. Ze is nog maar de derde vrouwelijke winnaar in bijna 40 jaar. Volgens de jury weet ze “als geen ander haar kwaliteit en bedrevenheid in te zetten om het medium strips naar een hoger plan te tillen.”

>> Check zeker ook haar persoonlijke website: www.aimeedejongh.com


Dagen van zand
won ook al diverse internationale prijzen. Een overzicht:

- Eisner Award Nominee Best Digital Comic (Days of Sand) (US)
- Best Of Show Award MoCCA Comic Arts Festival NYC (US)
- Finalist du Grand Prix de la critique ACBD 2022 (FR)
- Cutting Edge Award Best Comic one shot (BE / NL)
- 15th Japan International Manga Award, Gold (JP)
- Finalist du Prix BD Fnac France Inter 2022 (FR)
- Prix Ouest-France Quai des Bulles 2021 (FR)
- Prix Bulles de Cristal 15-18 ans 2022 (FR)
- Prix des Libraires Canal BD 2022 (FR)
- Étoiles du Parisien 2021, BD (FR)
- FNAC Stripprijs 2022 (NL)
- Prix Libr'À Nous 2022 (FR)
- Prix BDstagram 2021 (FR)


Zestig lentes

Josy laat pal op haar zestigste verjaardag resoluut haar uitgebluste huwelijk achter zich. Ze gaat er vandoor in een Volkswagen-busje, en probeert van haar herwonnen vrijheid te genieten. Maar haar man, kinderen en vrienden kunnen maar weinig begrip opbrengen voor die beslissing. Josy krijgt gelukkig steun van haar nieuwe, jonge buurvrouw en Christine, een vrouw die op haar vijfenvijftigste ook alles achter zich liet. Tussen Josy en Christine ontstaat een even onverwachte als oprechte liefde. Met 60 lentes bewijst scenariste Ingrid Chabbert dat op liefde én seksualiteit geen leeftijdsgrens staat...
Nieuwe one shot onder het label Vrije Vlucht.

Naast de hardcover is er ook een LUXE aangekondigd met een linnen rug en een gesigneerde Ex-libris. Oplage: 200 ex.


Beknopte bibliografie (zie deze link)

- 24 hour comics day (editie 2006)
- Oost-West-1 (2009)
- Eisner - Beeldverhalen-5 (2010)
- 2017
- zzzzzzz (2012)
- Snippers (9 albums - 2012-2018)
- Kito en Boris (3 albums - 2013-2015)
- Op missie (2014)
- Slimme Pim (2 albums - 2015-2020)
- Reborn (2016
- De terugkeer van de wespendief (2017)
- Voor wie de liefde (2018)
- TAXI! (2019)
- Bloesems in de herfst (2020)
- De man die geen saxofoon mocht spelen (2020)
- Dagen van zand (2021)


SIGNEERSESSIE OP ZATERDAG 2 juli van 12u tot 15u

Kom langs op zaterdag 2 juli, koop een exemplaar van Zestig lentes en laat het signeren door Aimée. Ondertussen geniet je nog van een fijne babbel. Iedereen welkom!