Geschreven door : Mario Stabel - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Agent 212 - 30: Een zware dobber

Agent 212 - 30: Een zware dobber

Baai de raaikswacht!

Omdat het gat in onze memorie serieuze gelijkenissen vertoont met zijn collega in de ozonlaag, kunnen we ons niet meer voor de geest halen of we ooit een volledig album van Agent 212 gelezen hebben. Maar als we een gag van de "koekeronde" flik tegenkwamen in het weekblad Robbedoes behoorde die wél altijd tot het verplichte leesvoer. Agent 212 is immers altijd herkenbare fun: Raoul Cauvin toverde steeds maar weer olijke situaties uit zijn scenaristenhoed en Daniel Kox maakte daar dan mooie Franco-Belgische plaatjes met dikke neuzen bij.

Over het jojo-effect van het dieet van hoofdpersonage Arthur hadden we het ooit nog uitgebreid in onze weetjesrubriek, maar in dit album schurkt Agent 212 als vanouds weer tegen een zeer hoog BMI aan. De klassieke situatiehumor is nog steeds van dien aard dat ze een glimlach op je gezicht weet te toveren en meer verwachten we ook niet van een reeks als deze. Running gags rond de dronkenlap en de weifelende zelfmoordenaar weten de herkenbaarheid nog fijntjes te verhogen.

Kwieke tachtiger Cauvin gaf recent nog te kennen dat hij aan alle reeksen van zijn hand stilaan een einde aan het breien is en dat hij alleen nog verder wil gaan met Cédric. Dit prepensioen is de komieke veelschrijver van harte gegund, maar het einde van Agent 212 betekent, is nog niet het geval. In de praktijk was het sowieso tekenaar Kox die al het gros van de verhaaltjes voor zijn rekening nam. Door diens gezapige werktempo kan het nog wel even duren voor we een volgend album mogen verwachten. Het vorige deel dateert immers ook alweer uit 2016. Als de man echter deze constante kwaliteit in zijn werk weet te bewaren, vinden we dat helemaal niet zo erg...