Geschreven door : Wim De Troyer - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Absolute Watchmen

Absolute Watchmen

Het nec plus ultra

Weinig strips krijgen van ons de beoordeling "geniaal". Dat is omdat woorden als "geniaal" en "fantastisch" zeer onderhevig zijn aan devaluatie. Iets wat men in de muziekpers nog niet altijd begrepen heeft. "Zwijg me van de laatste kutgroep uit Engeland", kweelde Raymond van het Groenewoud al in de jaren 1990, en gelijk heeft-ie. Om de haverklap wordt men in gelijk welke culturele vorm wel met deze termen om de oren geslagen tot men er potdoof van wordt.
Watchmen is echter GE-NI-AAL. En we hebben jaren genoeg gehad om te zien dat deze term in dit geval nog niets aan waarde heeft ingeboet. Het origineel dateert al van 1986, en nu, dertig onzalige jaren later heeft het nog niets aan actualiteit ingeboet, aan virtuositeit, aan belang.

Persoonlijk is jouw dienaar niet echt een superheldenfan. Maar Watchmen is de superheld gezien door de bril van Alan Moore. En die is misschien wel de meest originele auteur, neen, schrap dat, tovenaar en visionair van onze tijden. Watchmen vertelt ons het verhaal van een mensheid die op het punt staat ten onder te gaan, in een werkelijkheid die niet zo ver ligt van de onze. De Verenigde Staten en de Sovjetunie staan met getrokken messen tegenover elkaar, met elk een arsenaal kernbommen ter beschikking, miljoenen malen genoeg om onze aardkluit naar de kloten te blazen. En net zoals een acrobaat die vervaarlijk begint te wankelen en de diepte instaart, wordt de diepte des te aanlokkelijker. Er zijn drastische middelen nodig om de mensheid te redden. Kunnen een hoop aan lager wal en in de vergetelheid geraakte mannen en vrouwen die twintig jaar voordien de grote sier maakten als gemaskerde superhelden dit tij keren?

"The only thing we have to fear is fear itself" zijn de woorden van president (1933-1945) Franklin D. Roosevelt. En de angst is groot in dit claustrofobische werk, dat lezing na lezing meer lagen vrijgeeft. Men kan alleen al aan de bladspiegeling thesissen wijden, de herhaling van symboliek, de juxtapositie van het hoofdverhaal tegenover het piratenverhaal dat een personage in de strip leest, en wiens tekstballonnen een commentaar leveren bij de rest...

Het tekenwerk is strak. Hard. Zonder fluïditeit, geen souplesse. Net als een verstard konijn in de koplamp van een aanstormende bolide zit je van begin tot einde vastgegespt in de hellerit van het scenario.

RW Uitgeverij geeft deze klassieker nu opnieuw uit, op groter formaat, met extra schetsen en een opgefriste inkleuring. Een nieuwe inleiding van Dave Gibbons en nooit uitgegeven bonusmateriaal. We hadden al een versie, maar deze gaan we ons ook kopen. Want het is het nec plus ultra, het neusje van de zalm qua beeldverhaal. Voor één keer mogen we dat zeggen.