Geschreven door : Kurt Vander Meeren - Categorieën : Signeersessie

9000 Boeken: Lectrr signeert in De Poort

9000 Boeken: Lectrr signeert in De Poort

Onder de vlag '9000 boeken' organiseert Borgerhoff & Lamberigts tijdens het weekend van 1 & 2 oktober de derde editie van 9000 boeken. We ontvangen Lectrr op zaterdag 1 oktober tussen 14u en 15u.


Lectrr

Lectrr is de artiestennaam van Steven Degryse (Roeselare, 27 mei 1979), een Belgische cartoonist, columnist en striptekenaar.

Eind jaren 90 debuteerde Lectrr op het internet, als een van de eerste Vlaamse cartoonisten met een dagelijkse cartoon. Zijn website groeide explosief en al snel kon de tekenaar debuteren in Vlaamse en Nederlandse striptijdschriften zoals Ink, Myx en Zone 5300. Sinds 2004 publiceert hij ook in het Frans, Engels (onder andere in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in verschillende Amerikaanse kranten), Duits, Hongaars, Zweeds, Noors, Afrikaans en Turks.

Begin 21e eeuw maakte Lectrr de overstap naar professioneel cartoons maken, en al snel tekende hij voor tijdschriften als Computer Magazine, Algemeen Dagblad, Maxim, Menzo, Quest, Veronica Magazine, HP/De Tijd, Humo, Vacature en P-Magazine. Op het internet was Lectrr actief bij grote portals als Planet.nl (tot 2007) en NU.nl (tot 31 augustus 2010). Begin 2005 kwam zijn eerste bundel "Hara Kiwi" op de markt. Sinds februari 2011 is Lectrr huiscartoonist bij De Standaard. Verder publiceert hij o.a. in Prospect Magazine (VK) en wordt zijn werk wereldwijd in kranten verspreid door The New York Times Syndicate. Als striptekenaar werkte hij samen met de Gentse zanger en schrijver Luc De Vos. Sinds januari 2008 maakt hij de dagelijkse strookstrip 'Lars' die in onder andere het AD (Algemeen Dagblad), Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, Helsingborgs Dagblad (Zweden) en hondenmagazine Woef verschijnt.

Naast tekenen schrijft Lectrr ook columns. Voor CJP Nederland schreef hij een tijdlang korte verhaaltjes en op Gentse stadsradio Urgent.fm las hij elke week een column voor. Lectrr ontwerpt T-shirts voor zijn eigen T-shirtlijn, en midden 2006 ontwierp hij ook T-shirts en kinderkleertjes voor Greenpeace.

Lectrr is ook actief als standup-comedian, samen met onder andere Hanco Kolk en Peter de Wit trok hij door Nederland met de Cartoonference, een wilde mengeling van conference, standup-comedy en strips op het podium. Lectrr werd meermaals genomineerd voor de Grote Press Cartoon Belgium-prijs, verdiende een nominatie voor een stripschappenning en verdiende een tweede plaats in de BeNe-Cartoon publieksprijs 2004. In 2009, 2010, 2011, 2014, 2015, 2016 en 2017 zat Lectrr in de jury van het Internationale Cartoonfestival van Knokke-Heist. Van 2011 tot 2014 was Lectrr stadstekenaar van Turnhout. In 2012 werd Lectrr peter van de tekenwedstrijd voor kinderen georganiseerd door UNEP, de milieuorganisatie van de VN, sinds 2015 is hij peter en jurylid van de tekenwedstrijd van Cartoon Network. Begin 2017 kondigde hij via Twitter aan dat hij aan de slag gaat als tekenaar bij het Britse platenlabel Ninja Tune. Lectrr is lid van Cartooning for Peace.

Sinds 2016 maakt hij deel uit van The Wolfpack, een denktank van Standaard Uitgeverij die oude reeksen van Willy Vandersteen naar de 21e eeuw moet hervertalen. Hij werd dan ook gevraagd om als scenarist een remake te maken van De Rode Ridder. Samen met Stedho bedacht hij Red Rider.

Bron: Wikipedia


De geschiedenis van België van de laatste 12 jaar volgens Lectrr

Update van een onmisbaar naslagwerk. Nu met de coronajaren 2021 en 2022 erbij, gouden jaren voor cartoonisten.

Wat is twaalf jaar in de geschiedenis van een land?
Heel veel, zo blijkt. Wie weet in godsnaam nog hoeveel staatshervormingen de revue zijn gepasseerd?
Welk gebied is deelstaat waarvan?
Hoeveel parlementen bestaan er ook alweer, waarover hebben die bevoegdheden en wat heeft dat te maken met de frietrevolutie?

De recente politieke geschiedenis van ons land bulkt van grootse gebeurtenissen. Zo verloor Groen! haar uitroepteken. Er werd ook moord en brand geschreeuwd over migranten, allochtonen en andere profiteurs. Prangende problematieken omtrent digitalisering en het klimaat dienden zich aan, maar eerst moest die vervloekte Brussel-Halle-Vilvoorde-knoop doorgehakt worden!

Wie warme herinneringen wil ophalen aan ons bruisende politieke landschap moet dat dankzij Lectrr niet langer doen met een stoffig geschiedenisboek. Neen, Belgiës topcartoonist vat in beeld wat we met woorden niet gezegd krijgen. Herbeleef het verleden en lach je ergernissen weg met deze komieke kroniek.


Beknopte bibliografie

- Hara Kiwi (2005-2016)
- Lars attacks (2009-2010)
- Jaaroverzichten in cartoons voor Davidsfonds (2011-2022)
- Het is maar om te lachen (2016)
- Red Rider (3 albums - 2017)
- Lectrr & Facts (2019)
- De geschiedenis van België volgens Lectrr (2020-2022)
- Ondanks de ondergang (2021)
- We mogen niks meer zeggen (2021)

Lectrr werkte ook mee aan diverse DirkJan Scheurkalenders, Brussel in Beeldekens en Iedereen GENiaal.
Dit najaar verschijnt er ook nog een Kerst wenskaartenset bij  Borgerhoff & Lamberigts


Signeersessie op zaterdag 1 oktober van 14u tot 15u

Kom langs op zaterdag 1 oktober, koop een exemplaar van De geschiedenis van België van de laatste 12 jaar volgens Lectrr en laat het signeren door Lectrr. Ondertussen geniet je nog van een fijne babbel. Iedereen welkom!