Geschreven door : Gert Meesters - Categorieën : Reviews Focus Knack

Don Bosco - 'n Robbedoes

Don Bosco - 'n Robbedoes

Don Bosco van Joseph Gillain, alias Jijé, is een monument uit de Belgische stripgeschiedenis. Behalve Franstalige edities van Kuifje bestonden er tijdens de Tweede Wereldoorlog nog nauwelijks stripalbums, maar de Don Bosco die Jijé op vraag van zijn katholieke uitgever Dupuis tekende, tussen verhalen van Robbedoes en Kwabbernoot door, werd een bestseller waarvan honderdduizenden exemplaren verkocht raakten.

Het boek vertelt het geromantiseerde levensverhaal van de heilige Don Bosco, die aan de lezertjes wordt voorgesteld als een religieuze superheld. Hij stichtte in het negentiende-eeuwse Italië instituten voor straatjongens, waarvoor hij door de bourgeoisie met de nek werd aangekeken. Hij bouwde seminaries en kerken, stichtte de orde van de salesianen en verrichtte bijbelse wonderen, zoals blinden laten zien en lammen laten lopen. Zijn grootste talent was allicht zijn miraculeuze fondsenwerving voor al zijn grootse bouwplannen.

Ook al is de inhoud ondertussen gedateerd, Don Bosco toont hoe een Belgische strippionier al heel vroeg de mogelijkheden van een strip voor lange, serieuze verhalen aftastte.

Score: ***--